De architect - De Hout

De architect

“Bij Workshop bouwen wij voor mensen”, zegt architect van De Hout. “Wij maken geen sculpturen en statements, maar gebouwen waarin mensen vanzelfsprekend hun weg kunnen vinden.

Daarnaast bouwen wij voor de toekomst, wat betekent dat gebouwen duurzaam zijn maar ook het vermogen hebben om mee te veranderen met nieuwe ontwikkelingen. Het spreekt voor zich dat een gebouw zich naar zijn omgeving moet voegen en daar bij voorkeur iets aan toevoegt.”

Muren van de buren

De Hout is ontworpen volgens de houtskeletbouwmethode. “Dat kon omdat we de draagkracht van de muren van de buren gebruiken. Met de toepassing van hout blazen we een oude traditie nieuw leven in: ooit werden alle Amsterdamse huizen van hout gebouwd.”

Dankzij de houtskeletbouwmethode kon er een licht gebouw ontstaan en een prachtig uitzicht biedt op het water en de VOC-kade, een van de meest karakteristieke plekken van Oostenburg.

Hedendaagse uitstraling

“Wie goed kijkt, ontdekt details in De Hout die verwijzen naar de 17e eeuw. Zo heeft het pand bijvoorbeeld een balkenplafond, net als de grachtenpanden in de Gouden Eeuw.

Maar nostalgisch is het niet. We vinden het essentieel dat het eindresultaat hedendaags is. Als wij vernieuwen, doen wij dat op basis van tradities. Want wanneer we teruggrijpen op het verleden

wordt een gebouw herkenbaar voor de bewoners en de bezoekers van de wijk. Mensen ervaren dat het gebouw gewoon op die plek hóórt.

Als je iets over onze gebouwen zou kunnen zeggen qua stijl, dan is het dat ze niet schreeuwerig zijn. Ze zijn enigszins terughoudend en ingetogen. Ja, daar houden we wel van.”

De Hout is een project van: